Öntözőrendszer technológiák

Ma már számos öntözőrendszer megoldás létezik, jobbnál jobb technológiák biztosítják otthoni, mezőgazdasági és egyéb területekre a növényzet megfelelő öntözését. Az öntözőrendszer technikák születése egyidős a növénytermesztéssel. Valószínűleg miután az ember rájött, hogy hogyan ültethet növényt a következő találmány a vödör volt. Az őskori emberek valószínűleg kitűnő fizikummal bírhattak, mert sok vizet kellett a folyókból, patakokból a földekig cipelniük vödrökben. Manapság a föld vízzel való öntözése még mindig jelen van, de léteznek sokkal hatékonyabb öntözőrendszer technikák is.

Elárasztás (barázdák)

Ma a gabonafélék esetében az egyik legelterjedtebb technika ez. Itt nincsen szó különösebb öntözőrendszer szerkezetről, lényegében elárasztják vízzel a területet. Egyszerű és olcsó módszer, és egyaránt használják a Föld kevésbé fejlett térségeiben és az USA-ban, Európában egyaránt. Amerikában például a tiszta víz 39 százaléka megy el a földeken való elárasztásra. Ebből viszont látszik, hogy mennyire szükség lenne a hatékonyabb megoldásokra és kifinomultabb öntözőrendszer technológiákra. Főleg Nyugat-Amerikát érinti ez a probléma, ahol alapból is kevés a víz.

Csepegtetés

A csepegtetés és csepegtetőcsövek egy öntözőrendszer szerves részét képezik ott, ahol hatékonyan és takarékosan akarnak bánni a vízzel. Főleg zöldségek és gyümölcsök öntözésére alkalmas ez a technika. A vizet műanyag csöveken keresztül küldik a növény gyökeréhez, ahol aztán kis csepegtető nyílásokon keresztül kieresztik a földre. A párolgás minimális és 25%-kal hatékonyabb, mint az elárasztás.

öntözőrendszer

Öntözőrendszer, mely szórófejet használ

Végére pedig maradt az az öntözőrendszer, mely szórófejeket használ az öntözéshez. Ez már egy igen modern módja a dolognak, de szükség van különböző szerkezetekre. Nagyobb farmokon nagyszabású, szórófejekkel ellátott öntözőrendszer használatos.

Ezen technológiákhoz mind-mind beszerezhetőek az alkatrészek ma Magyarországon. Nagy- és kis mértékű felhasználáshoz egyaránt. Lehet, hogy csak a kisebb méretű kertünket akarjuk gondozni, de az is lehet, hogy mezőgazdasági tevékenységbe vágunk és komolyabb alkatrészekre lesz szükségünk egy komolyabb rendszerrel.
A lényeg, hogy jó alaposan meg kell tervezni az egészet, hisz a víz ma már nem játék. Igyekeznünk kell minél takarékosabban bánni vele. A Föld egyik jelenlegi legnagyobb problémája az értékes ivóvíz lelőhelyek drasztikus csökkenése. Ha ez a tendencia nem áll, vagy lassul le a közeljövőben, a bolygó ökoszisztémája és az emberiség jövője válik kérdésessé, de legalábbis egészen biztosan problémássá.

Köszönjük a megosztást Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone